Het profetische woord

Wij hebben het profetisch woord, dat vast en zeker is,

en u doet er goed aan daarop acht te slaan.’ 2 Petrus 1:19a

De situatie in en omtrent Israël is op politiek niveau (nationaal en internationaal) een hot item en wederom voor velen een struikelblok. Ook binnen onze Nederlandse samenleving is er sinds 7 oktober 2023 een alsmaar toenemende onrust waarbij met name linkse bewegingen steeds radicaler en agressiever worden. Ze worden hierin (helaas) op hun wenken bediend door de allesbehalve objectieve berichtgeving via diverse media. En het gif mist z’n uitwerking niet. Dat werd afgelopen week wel duidelijk op het partijcongres van de GroenLinks-PvdA waar met grote meerderheid het voorstel gesteund werd om levering van Nederlandse onderdelen voor het Israëlische luchtverdedigingssysteem Iron Dome stop te zetten. Kennelijk zijn velen onze recente geschiedenis alweer vergeten…

Ook onder christenen en in de kerk zijn de gemoederen opgelopen. Van een ‘bidden met algemene stem om de vrede van Jeruzalem’, waar Psalm 122 toe oproept, is helaas nog maar bitter weinig over. De verhouding ‘kerk en Israël’ staat onder druk en vormt een splijtzwam. Het valt niet te ontkennen dat er binnen de kerk, net als onze samenleving, sprake is van een hevige polarisatie. Ruimte voor een eerlijk en evenwichtig gesprek of discussie is er bij velen, zo lijkt het, niet meer. Je bent óf voor óf tegen.

 

Ondertussen (!!!) schieten de verklaringen als paddenstoelen uit de grond, waarin uiteengezet wordt hoe alles wat momenteel gaande is zich verhoudt tot profetieën uit het Oude en Nieuwe Testament. Afgelopen week kreeg ik een bijdrage toegestuurd van rabbi dr. Itzhak Shapira, auteur van vele boeken waarin hij de profetieën uit het Oude Testament als uiterst relevant beschouwt voor de eindtijd en de huidige gebeurtenissen in het Midden-Oosten en deze verbindt met rabbijnse geschriften. Deze Itzhak Shapira is een ‘Messiasbelijdende Jood’ en vanuit christelijk perspectief wordt hij door velen gezien als iemand die de brug slaat tussen het jodendom en het christendom, door verbinding te leggen tussen de Hebreeuwse geschriften en het Nieuwe Testament. Na kennis genomen te hebben van zijn interpretatieve uitleg van enkele oudtestamentische Bijbelteksten, heb ik daarbij echter wel mijn bedenkingen. Het is zeker goed om hier kennis van te nemen, maar wel voorzien van deze kanttekening dat we ook hier niet alles wat met grote stelligheid wordt geponeerd als zoete koek te slikken.  

 

Het deed me denken aan de woorden van de apostel Petrus in 2 Petrus 1 vers 20: ‘Dit moet u allereerst weten, dat geen enkele profetie van de Schrift een eigenmachtige uitleg toelaat.’ Maar ook aan de woorden van Jezus in Handelingen 1 waar Hij tegen zijn discipelen zegt (nadat zij Hem gevraagd hebben of Zijn Koninkrijk dan nu zal doorbreken): “Het komt u niet toe de tijden of gelegenheden te weten die de Vader in Zijn eigen macht gesteld heeft.” De zeggingskracht van deze woorden geldt vandaag nog altijd. Gods profetische woord is namelijk géén glazen bol. Net als van de discipelen toen is het, in afhankelijkheid van de Heilige Geest, de roeping van iedere gelovige vandaag om getuige te zijn van Messias Jezus, de Zoon van God. Ieder op zijn/haar eigen plaats en positie. En wat betreft de apocalyptische teksten: die zijn ons gegeven opdat we voorbereid zullen zijn op wat er komen gaat. Opdat we ons niet door de duistere machten en krachten laten meesleuren, laten beïnvloeden en/of van de wijs laten brengen, maar juist met wijsheid en met kalme moed staande zullen blijven in de wetenschap dat Christus dwars door alles heen Zíjn plannen volvoert. En ook, opdat we eruit op zullen maken: de dag van Jezus’ wederkomst nadert! En dus: dat we waakzaam zullen zijn! En vurig in de gebeden voor de gehele christenheid, voor Israël en voor deze wereld in nood. Het is tijd dat we alle lauwheid en gezapigheid van ons afwerpen, in beweging komen, ons openlijk zullen uitspreken, kleur bekennen. Allereerst en allermeest aangaande Christus, Die onze Hoop is. Maar ook aangaande onze onopgeefbare verbondenheid met Gods oude verbondsvolk.

In plaats van over een ‘glazen bol’ en ‘eigenmachtige uitleg van de Schrift’, spreekt Petrus over het profetisch woord dat wij ontvangen hebben, dat vast en zeker is, en waarvan geldt dat we er verstandig aan doen om dát ter harte te nemen. Petrus zegt dit nádat hij gesproken heeft over de majesteit van Jezus Christus als de Zoon van God, van wie God op de berg van de verheerlijking nadrukkelijk gezegd heeft: ‘Deze is Mijn geliefde Zoon, in Wie Ik Mijn welbehagen heb; luister naar Hem’. (Matth. 17:5/2 Petr. 1:17). Luister naar Hem! Dat betekent: wees wijs en leg voortdurend je oor te luisteren bij het getuigenis van Jezus zélf. Wie dat doet, die leert vanuit de Schriften dat God Zijn beloften op Zijn geheel eigen (en voor Jezus’ volgelingen vaak ongedachte en onverwachte) wijze heeft vervuld. Zou dat nu anders zijn? Christus draagt er ook nu zorg voor dat alle nog (deels) onvervulde beloften, vervuld worden. Ook nu de strijd tussen ‘goed’ en ‘kwaad’ overeenkomstig Zijn getuigenis in hevigheid alsmaar toeneemt en de liefde hoe langer hoe meer verkilt. Dwars door de grote verdrukking heen (Matth. 24), zullen ook nú Zijn beloftenissen zijn vervulling zeker niet missen!

Christus zélf staat in voor de goede afloop. Ook aangaande het volk Israël. Zijn Koninkrijk komt! Laten wij daarom vurig bidden tot Hem, Die ‘tot in eeuwigheid gezeten is aan de rechterhand van God, waar Hij wacht op het tijdstip dat Zijn vijanden tot een voetbank voor Zijn voeten gemaakt worden.’ (Hebr. 10:12-13). Laten we met Hem dáár op wachten! En u/jij begrijpt inmiddels wel: dit ‘wachten’ betekent absoluut niet stil zitten. Jezus zit in de hemel immers ook niet ‘stilletjes’ te wachten. Néé, er staat dat Hij in de hemel ‘bidt’/’pleit’ (Hebr. 7:25). Daarin gaat Hij ons voor. Laten wij Hem daarin volgen: met algemene stem blijven bidden en pleiten voor vrede voor Jeruzalem, voor Israël en voor alle volkeren van deze wereld. Oók in de vakantietijd. Laat ons gebed géén vakantie hebben! Bid iedere dag om Zijn ontferming en om Zijn reddend ingrijpen. Bid om de totale onderwerping van alle vijandelijke machten en krachten van de boze en van alles wat zich tegen Hem en de komst van Zijn Koninkrijk verzet. Bid om Christus’ regering, dwars door de regering van alle aardse overheden heen. Bid om de krachtige voortgang van Evangelie en het vurige werk van Gods Geest. Bid ook voor onszelf, dat we in geloof staande zullen blijven in deze spannende tijden. Bid om Zijn komst en om de totale vernieuwing van Zijn schepping; Zijn schepping die zucht als in barensnood. Bid zoals Jezus ons heeft leren bidden:

Onze Vader, Die in de hemelen zijt,

Uw Naam worde geheiligd;

Uw Koninkrijk kome;

Uw wil geschiede gelijk in de hemel alzo ook op de aarde.

Geef ons heden ons dagelijks brood;

en vergeef ons onze schulden, gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren;

en leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze.

Want van U is het Koninkrijk

en de kracht

en de heerlijkheid

in der eeuwigheid.

Maranatha! Amen

Ds. G. van den Berg

 

Eerder verschenen meditaties

Pinksterfeest

Paasbeweging

Goud dat steeds meer gaat

Doe mij recht Heere

De jongensjaren van Jezus

Spreek, want Uw dienaar luistert

Advent: Kop d'r veur

Houd vast aan de leuning


Blijf vertrouwen

Dat je groeien mag

Uitzien naar de zomer

Goed saamgevoegd

Hoe kom je tot Jezus

Pasen en Pinksteren

Jezu, meines Todes Tod

Het doelgerichte leven

Johannes de Doper

Engelbewaarder

Verlangen naar opwekking

Waarom spreekt U tot hen door gelijkenissen?

Leren van een Zwitserse chocolatier

Een handvol rust

Gelijkenissen over het Godsrijk

De-doe-het-zelf-route

Te mooi om niet waar te kunnen zijn

Dit is Jezus de koning van de joden

Een  'moeten' om voor ons te boeten

Vast & (ver)zeker(d)

De geboren Zaligmaker

De knai'n boeg'n

Op zoek naar perspectief

Enthousiasme gezocht

Op adem komen

Leve de Koning

Markus 16 : 9 - 16

Droevig en anstig

Soli Deo Gloria

Wandel door de Geest (2)

Wandel door de Geest

In de nacht

De leer van Bileam

Wie kan dan zalig worden

Hij is (...)

Als schepen die samen opvaren

Romeinen 8:5

We kunnen zoveel voor elkaar betekenen

Lijden wij

Uw aangezicht

God, de Heer is Zon en Schild

Iets voor elkaar betekenen

Bewaren

Kerstfeest in Coronatijd

Covid-19

Psalm 27

Verootmoediging en bekering

Als een duif

Het grote Babylon gevallen(?)

Moeite en verdriet

Het evangelie in een notendop

Hoop in de schaduw van de Onstwedder toren

Een belofte voor onderweg

En waaraan heb ik dit te danken ...

Een vruchtdragend leven

Mijn hulp is van de Heere

Gebed om leiding

De Heer waakt over zijn Woord

De Kamerheer belijdt zijn geloof

Spotten met de opstanding

De Paasvreugde van Paulus 

Veel vrucht

Een goed begin


God zal zeker naar jullie omzien

Tel uw zegeningen

Ik ben tevreden

Biddend uitzien naar regen

De schat in de akker

Het weggaan van Paulus

Hemelvaart

Gods aangezicht

Satan in actie

Is deze niet de Christus?

Ken Hem in al uw wegen

Een dokter met een goed bericht

Kwaad over Gods blijdschap

De schat in de akker

Als een arend

Trouwe Kerkgang


Gods Vaderlijke hand

Mij is gegeven alle macht

Het Lam van God zien

Zacheüs

Gerechtigheid uit het geloof

Leven in het licht

De wijze les van de mier

Dromen van zeven koeien

De duif met een olijfblad

De ram in de plaats van Izak

Verlangen naar varkensvoer

De sprekende ezelin

Zie, de Leeuw Die uit de stam van Juda

Jona in de vis

De haan kraaide

De hondjes

De mus en de zwaluw

Mijn God zal voorzien

Die mij kracht geeft

Winst en verlies

Onbezorgd leven

Werkelijk vrij

Wijs tot zaligheid

Als broeders samenwonen