Hoe kom je tot Jezus
Op de hierboven gestelde vraag, is maar niet slechts één antwoord te geven. Alleen al als je kijkt naar de discipelkring in Johannes 21, zien we dat het daar op drie verschillende manieren gebeurt.
Door tekenen
De eerste manier zien we bij Johannes. Hij roept bij het zien van de grote hoeveelheid vissen in het net: ‘Het is de Heere!’ Je mag het ook zó zeggen: bij het zien van de zegen in de weg van de gehoorzaamheid. Nog anders gezegd: bij het zien van de inlossing van de belofte van Jezus ‘en u zult vinden’. Jezus ontdekt/openbaart Zich aan Johannes via de tekenen die Hij doet. Zó kan het ook vandaag gaan. Natuurlijk moet het ons dan niet gaan om het teken zélf. We moeten altijd weer oppassen voor een ‘wondergeloof’. Het gaat ook hier om het overtuigende bewijs in de weg van de gehoorzaamheid! Het teken dat Jezus geeft is nauw verbonden met het woord dat Hij eerst gesproken heeft. Juist die combinatie maakt dat Johannes ervan overtuigt raakt: ‘Het is de Heere!’ Om dat laatste gaat het. Niet om het teken, maar om Degene die Zijn beloften waarmaakt. Als het ons daar om te doen is, mogen we met een gerust hart bidden: ‘Doe een teken mij ten goede (…) hoe Gij mij troost, en mij bevrijdt’ (Psalm 86:9, ber.).
Door preken/getuigenis
De tweede manier zien we bij Petrus. Er staat van Petrus: ‘Toen Simon Petrus dan hoorde dat het de Heere was, sloeg hij het bovenkleed om, want hij was ongekleed (d.w.z. in zijn ondergoed), en wierp zich in de zee.’ Ook zó kan het dus gaan. Petrus’ ogen voor Jezus gaan open door
het getuigenis van Johannes. Johannes’ uitroep ‘Het is de Heere’, deed bij Petrus de schellen van de ogen vallen. Zowel teken als getuigenis worden blijkbaar van hogerhand gezegend, zodat het geloof in de harten werkt. Johannes’ getuigenis was ook zeer doelbewust. Er staat namelijk: ’De discipel dan die Jezus liefhad, zei tegen Petrus (…)’. Hij richtte zijn getuigenis tot Petrus en daarmee was het ráák bij Petrus. Dat mag voor ons een bemoediging zijn. Jezus heeft in Johannes 17:20 niet voor niets ook gebeden: ‘En ik bid niet alléén voor dezen, maar ook voor hen die door hún woord in Mij zullen geloven’. Dat is iets dat door de eeuwen heen, tot op de dag waarop u/jij deze woorden leest, werkelijkheid geworden. Door het woord van de één, zal ook nú de ander geloven!
Door het goede voorbeeld
Uit voorgaande blijkt al wel dat er allerlei manieren zijn om tot Jezus te komen. Wie de Bijbel een beetje kent, weet bijvoorbeeld ook hoe het bij Nathanaël gegaan is. Daar was het Filippus, die aan het getuigenis een hartelijke uitnodiging verbond: ‘Kom en zie!’ (Joh.1:47). Zomaar nog een voorbeeld van hoe het kan!
Welnu, ook hier in Johannes 21 treffen we ook nog een derde manier aan van hoe mensen tot Jezus komen. We hebben gezien hoe Johannes werd getrokken via een teken en hoe Petrus werd getrokken door een korte, krachtige preek. Maar verlies vervolgens niet uit het oog hoe de overige discipelen in Johannes 21 tot Jezus worden getrokken! Zij worden getrokken via het voorbeeld. Kijk maar. Dat gebeurt namelijk in reactie op de ‘geloofsdaad’ van Petrus, die zich voor hun ogen in zee wierp en naar Jezus toe zwom. Petrus gaat hen voor, en vervolgens lezen we dat zij hem volgen. Ze komen achter hem aan. Er staat: ‘En de andere discipelen kwamen met het scheepje’.
Navolging van Jezus voltrekt zich niet zelden via navolging van een discipel van Jezus. Dat kan uiterst aanstekelijk werken. Niet voor niets zegt een bekend gezegde: ‘Een goed voorbeeld doet goed volgen’. Nu, zo ook hier! Petrus’ enthousiaste ‘geloofsdaad’ werkt aanstekelijk. Het trekt de andere discipelen tot Jezus. Ga het eens onder een open hemel en voor Gods aangezicht na of uw/jouw geloofsleven ook zó inspirerend en helder getuigt van een ‘enthousiaste navolging, helemaal gericht op Jezus’?
Ds. G. van den Berg