Voedselbank tijdens gemeentavond18.11.2016

Afgelopen woensdag 16 november heeft de heer Willem van Veen namens de Voedselbank Zuid-oost Groningen een indrukwekkende en bevlogen presentatie gegeven over de voedselbank en heeft vervolgens een aardige voorraad boodschappen in ontvangst genomen.

De voedselbank Zuid-Oost Groningen verleent binnen het gebied van de gemeenten Stadskanaal, Vlagtwedde en Bellingwedde op dit moment aan ongeveer 150 gezinnen (is circa 450 personen) hulp, met name in de vorm van voedselpakketten.

Het verstrekken van de voedselpakketten is echter een middel, het werkelijke doel van de voedselbank is om mensen die met moeite rond kunnen komen structureel hulp te bieden om hun financiële problemen op te lossen. Alleen zo kunnen ze een start maken om weer op eigen benen te staan zonder dat ze gebruik hoeven te maken van de diensten van de voedselbank.
Om dit doel te bereiken biedt de voedselbank naast het inzamelen van boodschappen, onder andere begeleiding aan aan mensen met financiële problemen, zijn de vrijwilligers actief in het voeren van overleg met en het geven van voorlichting aan verschillende instanties, is er overleg met gemeenten over de rol en functie van de voedselbank participeren ze in projecten zoals het runnen van een groentetuin.

Het bijzondere aan het functioneren van de voedselbank is dat de medewerkers dit belangeloos doen, ze zijn allemaal vrijwilliger. Dit betekent natuurlijk niet dat er geen kosten zijn. Die zijn er natuurlijk volop want veel boodschappen moeten worden gehaald, is er sprake van onderhoud van materiaal, verzekering, kosten van huisvesting. De inkomsten van de voedselbank bestaan uit giften en donaties.

De diaconie heeft voor de gemeenteavond aan gemeenteleden gevraagd om boodschappen mee te nemen zodat de heer van Veen niet met lege handen terug naar huis zou gaan. Veel gemeenteleden hebben gehoor gegeven aan die oproep zodat de heer van Veen dankbaar een voorraad boodschappen in ontvangst kon nemen.