Verslag gemeente-avond30.11.2023


Op woensdagavond 15 november kwamen we met ruim 50 gemeente- en kerkenraadsleden samen in de vernieuwde grote zaal van d’ Ekkelkaamp voor de jaarlijkse gemeenteavond.
De avond werd geopend door ds. Van den Berg door eenieder van harte welkom te heten, waarna wij zongen lied 283 “Vaste Rots van mijn behoud”.
Hierna gaat ds. Van den Berg ons voor in gebed.
Ter overdenking lezen we uit Deuteronomium 32 een aantal verzen.
We staan ter inleiding deze avond stil bij vers 31, “Want hun rots is niet zoals onze Rots, zelfs onze vijanden kunnen hierover oordelen”.
Na de overdenking zingen we nogmaals twee verzen van lied 283.
Hierna stelt ds. Van den Berg een tweetal onderstaande zaken aan de orde vanuit de kerkenraad.

Beleidsnotitie huwelijk en doop:
Tijdens de vorige gemeenteavond is aangegeven, dat de kerkenraad vanwege de ontwikkelingen en veranderingen in de samenleving genoodzaakt is om op verschillende thema’s nader beleid te formuleren.
De kerkenraad ziet het als taak en roeping om jongeren en ouderen van de gemeente te bewaren bij het Woord van God en hen daarin voor te gaan en sturing te geven.
De kerkenraad ziet dit ééns te meer als hun taak, omdat binnen de kerk waartoe we behoren door de enorme pluraliteit er over tal van zaken dusdanig verschillend wordt gedacht en gehandeld, waardoor er sprake is van gebrek aan duidelijkheid en sturing gebaseerd op Schrift en belijdenis.
Bij één van die thema’s heeft de kerkenraad achterliggend jaar stil gestaan aan de hand van de vraag “hoe om te gaan met een verzoek tot doop, als ouders ongehuwd zijn.”
Deze vraag raakt minimaal twee zaken:
1.    Hoe spreekt Gods Woord over de band tussen man en vrouw (huwelijk);
2.    En hoe spreekt Gods Woord over de band tussen God en mensen (het verbond).
De bespreking hierover heeft plaatsgevonden in het ouderlingenoverleg en heeft zich vertaald in een notitie, die vervolgens door de kerkenraad is aanvaard.

Deze beleidsnotitie is beschikbaar voor gemeenteleden die hier kennis van willen nemen. U kunt deze inzien c.q. opvragen bij onze scriba br. B. Trenning.  

Viering Heilig Avondmaal in de week van Goede Vrijdag:
Enige tijd geleden heeft de kerkenraad het verzoek gekregen om na te willen denken over een extra viering van het Heilig Avondmaal in de week van Goede Vrijdag.
In veel christelijke gemeenten is dit een gebruik.

De Heere Jezus heeft het Avondmaal niet ingesteld op een zondag, maar op donderdag, om precies te zijn: op donderdagavond voorafgaande aan de Goede Vrijdag.
Hoewel aanvankelijk het de gewoonte was in de vroegchristelijke kerk om op iedere zondagavond Avondmaal te vieren, is daar in de tijd van de Reformatie binnen de protestantse traditie duidelijk iets veranderd.
In de meeste protestantse gemeenten is het de gewoonte geworden om ca. 4x per jaar Avondmaal te vieren zoals ook in onze gemeente gebruikelijk is en voortgezet zal worden.
Tegelijkertijd heeft de kerkenraad de waarde ervan ingezien om daar één uitzondering op maken.
Namelijk, om in de stille week van Goede Vrijdag en vóór Pasen op de bewuste donderdagavond waarop onze Heere en Heiland het Avondmaal heeft ingesteld, geheel passend in het kerkelijk jaar, een extra bezinningsmoment in te voeren.
Een korte dienst van plm. één uur, waarin ook de viering van het Avondmaal plaatsvindt.
De kerkenraad heeft er bewust voor gekozen om deze extra avondmaalsviering niet op Goede Vrijdag te vieren (hoewel dat wellicht praktischer zou zijn geweest).
Naast dat dit afwijkt van de historische lijn, zou dit ook geen recht doen aan het karakter van de avonddienst op Goede Vrijdag.

Er speelde nóg een belangrijk element een rol, waarom de kerkenraad heeft besloten om op Witte Donderdag een bezinningsmoment te gaan beleggen, waarin ook het Avondmaal gevierd zal gaan worden.
Met ingang van 2024 zal de dienst van openbare belijdenis van het geloof worden gehouden op Palmpasen (de zondag voorafgaande aan Goede Vrijdag en Pasen). Met de invoering van de avondmaalsviering op Witte Donderdag kunnen de nieuwe lidmaten dan in diezelfde week deelnemen aan het Heilig Avondmaal. Hierdoor komt belijdenis en deelname aan het avondmaal dicht bij elkaar te liggen. Hetgeen herhaaldelijk als wens kenbaar is gemaakt.
Verdere informatie over het bezinningsmoment, viering en voorbereiding volgt in het kerkblad van maart 2024.

College van kerkrentmeesters:
Hierna wordt het woord gegeven aan de penningmeester van het college van kerkrentmeesters die de jaarrekening 2022 en de begroting presenteert. De rekening en begroting staat vermeld in dit kerkblad. Over het boekjaar 2022 is een negatief resultaat behaald, ook de begroting geeft een negatief saldo aan. Opgemerkt wordt dat de vrijwillige bijdrage stabiel is, maar dat door de stijging van met name de vaste kosten er tekorten ontstaan. Het college heeft om kosten te besparen inmiddels een aantal maatregelen genomen. Dit is echter niet voldoende om het resultaat om te buigen naar een positief saldo. De penningmeester pleit ervoor om te streven naar hogere opbrengsten, indien de vrijwillige bijdragen met plm. 10 – 15 % stijgen, hetgeen neer komt op een verhoging van € 50,-- per jaar voor iedereen die middels de vrijwillige bijdrage de kerk steunt, dan kan het negatieve resultaat worden weggewerkt.

Ouderling kerkrentmeester Kruiter geeft hierna een toelichting op de verbouwing van de Oostwand van d’ Ekkelkaamp. Hij bedankt de vrijwilligers die hieraan hebben meegeholpen. d’ Ekkelkaamp is in de afgelopen periode ook voorzien van nieuwe ledverlichting. Er wordt nog gewerkt aan vernieuwing van de ventilatie van de grote zaal met warmteterugwinning en een aanpassing aan de verwarming van de hobbyzaal/jeugdhonk.

Hierna is er de gelegenheid om mondeling vragen te stellen. De vragen gaan met name over het opzetten van diverse acties met als doel financiële ondersteuning te verlenen aan het college van kerkrentmeesters, zoals bijvoorbeeld een bazaar. Verder wordt gevraagd naar de energiekosten van de kerk.

Na de pauze verteld Ard Pieter van Zuijlekom uit Stadskanaal iets over zijn hulpverlening in Ukraine. Ard-Pieter is al geruime tijd actief met hulpverlening in Oekraïne en heeft vorig jaar de stichting Stella Pax opgericht. Hij reist gemiddeld 1 à 2 keer per maand naar de Oekraïne om daar hulpgoederen te brengen naar die gebieden die voor de grote hulporganisaties onbereikbaar zijn doordat de vrachtwagens niet in de kleine dorpen die vlak achter de frontlinies liggen kunnen komen. Met hulp van het Oekraïense leger en met een kleinere 4x4 met aanhanger probeert Ard-Pieter op die plaatsen te komen waar hulp ontbreekt. Vooral het oosten van Oekraïne is moeilijk bereikbaar en gevaarlijk.
Ard-Pieter ondersteunt zijn verhaal met een aantal foto’s, die op indrukkende wijze de situatie in Oekraïne weergeven.
Meer informatie over Stella Pax is te vinden op de website: www.stellapax.nl

Na een korte pauze worden nog enkele vragen beantwoord die schriftelijk zijn ingediend. Enkele vragen worden direct beantwoord en een enkele vraag wordt meegenomen ter verdere bespreking en uitwerking.

Tenslotte zingen we Psalm 18 de voorzang en vers 9, waarna ds. Van den Berg iedereen bedankt en ons voorgaat in dankgebed.