Avondmaal en Dankzegging30.03.2022

DV zondag 3 april is de viering van het Heilig Avondmaal in de morgendienst.  In de middagdienst wordt de dankzegging gehouden.  Op moment  dat u dit leest is de voorbereidingsdienst voor de viering al geweest. Voorbereiding, Viering en Dankzegging horen bij elkaar. De HEERE neemt ons in de voorbereidingsdienst vaderlijk bij de hand, opdat we Zijn verbondsmaaltijd zullen gebruiken op de manier en tot dat doel waarvoor Hij het gegeven heeft. In Avondmaalsdienst gedenken (en vieren!) we de dood van onze Heere en Heiland, waarnaar de tekenen van brood en wijn rechtstreeks verwijzen. In de dienst van nabetrachting en dankzegging rust de HEERE ons vanuit Zijn Woord nog verder toe voor de weg die voor ons ligt én brengen we bovenal onze HEERE lof en dankzegging toe. In de voorbereidingsdienst stonden we afgelopen zondag stil bij de ontdekkende vraag uit Mattheüs 26 vers 22: ,,Ik ben het toch niet, Heere?” Zondagmorgen hopen we voorafgaand aan de viering stil te staan bij Jezus’ woorden uit Mattheüs 26 vers 26 en 27. Zondagmiddag in de dankzeggingsdienst staan de woorden uit vers 30 centraal.   De kerkenraad nodigt u van harte uit alle diensten te bezoeken. Tot eer van onze HEER’ en tot zegen van uzelf en van de gemeente.

Goed om nog eens te lezen en te overdenken:
Wat is het Heilig Avondmaal?
Het Heilig Avondmaal is – net als de Heilige Doop – een sacrament (een handeling die de liefde en trouw van God zichtbaar maakt).
Wij geloven dat het Heilig Avondmaal is ingesteld door de Heere Jezus Christus. In Lukas 22 lezen we dat Jezus en de twaalf apostelen samen waren gekomen voor het Pascha. In vers 19 en 20 staat geschreven: “En Hij nam brood en nadat Hij gedankt had, brak Hij het en gaf het aan hen met de woorden: ‘Dit is Mijn lichaam, dat voor u gegeven wordt. Doe dat tot Mijn gedachtenis.’ Evenzo nam Hij ook de drinkbeker na het gebruiken van de maaltijd en zei: ‘Deze drinkbeker is het nieuwe verbond in Mijn bloed, dat voor u vergoten wordt.’”
Wanneer de predikant tijdens het Heilig Avondmaal het brood breekt, staan we erbij stil dat Christus heeft geleden en is gestorven om ons te kunnen redden. De beker(s) of cupjes waar wij tijdens het Heilig Avondmaal uit drinken is het teken van het nieuwe verbond, dat door het bloed van de Heere Jezus tot stand is gekomen.

Voorbereiding
Op de zondag voorafgaand aan de Avondmaalszondag, leest de predikant in de ochtenddienst een deel van het Avondmaalsformulier. In dit formulier staat beschreven hoe het Heilig Avondmaal is ingesteld, wat de betekenis van het Avondmaal is en hoe we ons op de juiste manier voorbereiden op de viering van het Heilig Avondmaal. Een gezegende viering vraagt om een goede voorbereiding.

Censura Morum
Het kan zijn dat er iets is wat deelname aan het Heilig Avondmaal in de weg staat. Het is belangrijk om in de week van voorbereiding eerlijk en kritisch te kijken (censura) naar zaken in onze manier van leven (morum) die tussen God en ons instaan. Twee ouderlingen zijn op de maandagavond voorafgaande aan de Avondmaalsviering in d’ Ekkelkaamp aanwezig om eventueel zaken die deelname aan het Heilig Avondmaal in de weg staan te bespreken.

Viering Heilig Avondmaal
We vieren het Heilig Avondmaal in de ochtenddienst. Voor wie niet in de gelegenheid is om hierbij te zijn is er om 11.00 uur een korte viering.

Dankzegging
Wanneer we in de ochtenddienst het Heilig Avondmaal hebben gevierd, willen we daar in de middagdienst voor danken. We danken God voor Zijn liefde voor ons; een liefde die zo groot is dat God zelfs zijn eigen Zoon niet heeft gespaard. Dankzij Zijn sterven, mogen wij leven. Ook worden we toegerust om - gezegend vanuit het Avondmaal - het gewone leven voor én met God te kunnen leven. Zo krijgt de dankbaarheid een vervolg in het gewone leven.
Dus: Voorbereiding, Viering en Dankzegging horen bij elkaar!