Weer transport naar Roemenië24.10.2015

Diaconale Werkgroep Roemenië-Onstwedde.

Op 22 september konden we als werkgroep weer een transport organiseren. Het was ook hoognodig want de loods stond tot aan de deuren vol. Ook deze keer was Transportbedrijd Rozoti weer mooi op tijd, dit was al de 16e keer dat dit Hongaars/Roemeens bedrijf voor ons een transport deed.  De eerste keer was 17 maart 2012. Nu was het een transport waar we kleding, schoolmeubels, materiaal voor ziekenhuizen, dekbedden en matrassen en knuffels en speelgoed hebben geladen. Een groot deel van de kleding is geschonken aan het kindertehuis in Alesd, aan de gemeenten van Cristur en Csokaly en het bejaardentehuis in  Salonta. In Oradea wordt door het team van ds Csuka Melinda de kleding gesorteerd voor de verschillende bestemmingen.  Daarnaast worden altijd kleding en beddengoed in voorraad gehouden voor noodgevallen die via de ziekenhuispredikanten of andere predikanten gemeld worden. De schoolmeubelen die we deze zomer van de Hochte in Alteveer mochten ontvangen zijn gebracht naar een basisschool in Salonta. Hier is door de kerk een geheel nieuwe school gebouwd waar de kinderen vanaf peuterleeftijd tot middelbaar onderwijs kunnen blijven. Het heeft een regionale functie. Ook worden er 90 slaapplekken gemaakt waar kinderen kunnen overnachten als ze te ver van de school wonen of de ouders geen mogelijkheden hebben om de kinderen te laten reizen. Zo kunnen de kinderen in deze omgeving relatief in de buurt van hun dorp middelbaar onderwijs genieten en hoeven niet ze niet direct naar de stad, wat voor veel ouders een zeer kostbare zaak is. Het ziekenhuismateriaal is voor een groot deel naar het kinderziekenhuis gegaan. Hier worden door de hoofdzusters de juiste plekken voor gezocht. Ook worden door ds. Melinda en een aantal vrijwilligers de knuffels en spelletjes uitgedeeld, en worden de kinderen bezig gehouden. Van de Bonte Wever in Assen hebben we meer dan 300 dekbedden mogen ontvangen. Door een aantal vrijwilligers en met behulp van de vrachtauto van Johan Schuitema hebben we een dag voor het transport deze dekbedden uit Assen gehaald en konden deze ook nog  mee met het transport. In Roemenie zijn deze dekbeddden verdeeld over 9 gemeenten waar de predikant voor de juiste plekken heeft gezorgd.
In het dorpje Salard ongeveer 25 km van Oradea is na de zomervakantie een kleuterschool geopend. Hier was nog geen materiaal om de kinderen bezig te houden. Vanuit dit transport  is ook deze school voorzien van veel speelgoed en knuffels. Ook dit jaar was het geven van de Merciseeds weer een groot succes. Vele gezinnen hebben in hun tuintjes kunnen genieten van de groenten die geoogst konden worden door het zaad wat wij konden schenken. Het is onvoorstelbaar dat door een zeer kleine gift een groot gezin een geheel jaar van groenten kan worden voorzien.

Het zelfde geldt voor het pootgoed wat we aan  het kindertehuis in Szobok mogen schenken. Daarnaast zorgen we voor aardappelen voor de Franziscaner nonnen die in Oradea voor kinderen met een beperking zorgen, en ook regelmatig voor daklozen en armen koken. Al met al weer een transport met vele verhalen en voor veel mensen een zeer welkome gift.