Gaven verdelen12.01.2018

GAVEN VERDELEN, AAN WIE? EEN LASTIGE TAAK.

Diaken zijn is een mooi ambt in de kerk. In navolging van Christus kijken diakenen niet weg waar nood is maar gaan daar waar mogelijk te helpen, om uit te delen waar onvoldoende hulp aanwezig is. De bakermat voor de diaconale taak ligt in Handelingen 6 waar de apostelen die vol van Gods Geest zijn, zeven mannen uit de gemeente aan stellen om het voedsel onder Hebreeuwse christenweduwen en gelovigen van Griekse afkomst eerlijk te verdelen.

Inmiddels is de diaconale taak, onder andere door de komst van de verschillende sociale voorzieningen, natuurlijk wel wat veranderd, maar toch blijft de kerntaak het inzamelen en verdelen van liefdegaven, veelal in de vorm van financiële middelen.
Om te kunnen uitdelen moet er eerst worden ingezameld. Dat is zeker in onze gemeente de minst moeilijke taak, er wordt in de collecten tijdens de dienst en de extra deurcollecten gul geschonken.
Het verdelen van de middelen is lastiger. Iedere maand komen er tal van aanvragen binnen van verenigingen, stichtingen en andere instanties, die de nood in de wereld willen bestrijden. Alle aanvragen honoreren lukt gewoon niet, dus moeten er keuzes worden gemaakt. De diakenen vragen voor iedere vergadering waarin ingezamelde gaven worden verdeeld, Gods leiding bij het maken van de keuzes en vertrouwen er daarom op dat de juiste keuzes worden gemaakt.

Voor het verdelen gelden eigenlijk drie niveaus: diaconaal werk wereldwijd, diaconaal werk landelijk en diaconaal werk lokaal, in de directe omgeving van onze gemeente dus. De aanvragen voor de eerste beide niveaus komen vanzelf naar ons toe. Echter, voor hulp binnen het lokale niveau komen er geen of nauwelijks hulpaanvragen binnen bij de diaconie. Met name over het ontbreken van aanvragen voor individuele ondersteuning maakt de diaconie zich zorgen: is er echt geen armoede of (stille) armoede aanwezig in onze gemeente?
De diakenen houden hiervoor hun oren en ogen open, maar zien of horen helaas niet altijd waar geen andere helper meer is en echte armoede heerst. De diaconie doet daarom een beroep op u als gemeenteleden om ook onze oren en ogen te zijn. Kent u mensen die echte armoede ervaren en hulp verdienen?  Neem dan contact op met een van de diakenen. De diaconie gaat dan onderzoeken in welke vorm ondersteuning kan worden gegeven.

De diaconie