Toelichting zesjaarlijkse stemming03.11.2017

Volgens Ordinantie 3 art. 6.4 van de kerkorde zal er elke zes jaar een stemming plaats vinden, die de wijze van het verkiezen van ouderlingen en diakenen regelt. Bij de laatste zesjaarlijkse stemming is de keuze gemaakt dat de kerkenraad, nadat de gemeente aanbevelingen voor ambtsdragers heeft gegeven, over gaat tot de benoeming van ambtsdragers. Tot stemmen zijn de belijdende leden van de gemeente bevoegd.

Voor de verkiezing van ambtsdragers kunnen we kiezen uit de volgende procedures:

A: Aanbevelingen door de gemeente – kerkenraad maakt een verkiezingslijst voor de vacature, daarop komen de namen van leden met 10 of meer aanbevelingen én zij die door de kerkenraad worden voorgedragen -  alleen bij meerdere namen op de verkiezingslijst zal een stemming plaats vinden. Bij één naam op de lijst zal deze verkozen worden verklaard.

B: Aanbevelingen door de gemeente – kerkenraad neemt kennis van de aanbevelingen en stelt voor elke vacature een tweetal op, daaruit wordt door de leden gekozen.
C: Aanbevelingen door de gemeente – kerkenraad benoemt ambtsdrager.
De kerkenraad mag haar voorkeur voor de keuze van de regeling van verkiezen uitspreken en vraagt de gemeente bij de zesjaarlijkse stemming, die schriftelijk in de gemeentevergadering wordt gehouden, voor de keuze.

C: de regeling zoals die nu functioneert.