Restauratie Juffertoren07.06.2024

Na een lange periode van voorbereiding zijn de werkzaamheden aan onze Juffertoren inmiddels gestart en in volle gang. De werkzaamheden zijn half april begonnen met het bouwen van een deugdelijke steiger rond de toren. Vanaf deze steiger worden de restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. De eerste inspectie van de toren, nadat de steiger is opgebouwd, was een spannend moment. Toen was echt goed te zien wat de technische staat is, en wat de daadwerkelijke omvang van de benodigde werkzaamheden is. De aangetroffen situatie komt gelukkig redelijk overeen met de verwachting. We hebben daarom goede hoop dat we aan het einde van het project uitkomen met de hoeveelheid werk waarvoor opdracht is gegeven aan de aannemer.

De restauratie is begonnen met het reinigen van het metselwerk. Op het metselwerk was veel mos en groene aanslag aanwezig. De werkzaamheden bestaan op dit moment voornamelijk uit het uitkappen van kapotte stenen en het verwijderen van los voegwerk. Ook worden plaatselijk de ankers los gekapt om deze op roestvorming te controleren en daar waar nodig te herstellen. Als dit hak- en breekwerk klaar is, wordt het geheel opnieuw gereinigd. Daarna worden nieuwe stenen ingemetseld. Dit "inboetwerk" gebeurt met kloostermoppen die nog steeds nieuw worden gemaakt bij een kleine steenfabriek. Na het inboeten wordt het verwijderde voegwerk hersteld met speciale kalkmortel die past bij de hardheid van de bestaande en nieuw ingemetselde stenen. De samenstelling van de mortel is zeer belangrijk voor de levensduur van het metselwerk. In het verleden zijn er ook restauraties uitgevoerd met te harde voegmortels waardoor stenen kapot zijn gegaan. Veel van deze schadeplekken worden nu hersteld. De werkzaamheden verlopen tot dusver voorspoedig.

We zijn dankbaar dat we bij de financiering van het project in grote mate worden ondersteund door de provincie Groningen, de gemeente Stadskanaal en de Rijksdienst voor cultureel erfgoed. Deze instanties maken het met elkaar mogelijk om het project te realiseren.
Ook zal er nog schilderwerk worden uitgevoerd. De zichtbare gevelankers, de galmborden en wijzerplaat van het uurwerk worden gerestaureerd en van een nieuwe laag verf voorzien. Hiervoor wordt het budget ingezet dat bijeen is gebracht door de verkoop van de miniatuurkerken in de afgelopen jaren.

Mogelijkheid voor het beklimmen van de steiger
We kregen meerdere keren de vraag voorgelegd of het mogelijk is om de steiger rond de toren te beklimmen. Er staat nu een deugdelijke en veilige steiger. Daarom willen we onze gemeenteleden graag de mogelijkheid bieden om de steiger te beklimmen. U kunt dan vanaf de steiger de uitgevoerde werkzaamheden bekijken en Onstwedde van boven bewonderen. We zullen hiervoor een zaterdag inplannen. Nadere informatie volgt via de nieuwsbrief.