Verslag gemeenteavond05.04.2022

Dinsdag 22 maart mochten wij, nadat dit de afgelopen lange tijd niet mogelijk was vanwege de beperkingen die Covid 19 met zich meebrachten, weer een gemeenteavond houden.
Dominee Van den Berg opende de avond en kon plm. 60 gemeenteleden welkom heten.
De avond werd begonnen met het zingen van Psalm 133 vers 1.
Na het gebed las dominee met ons Johannes 12 vers 1 tot en met 11.
Met als kern: “Liefdevol dienstbetoon aan Jezus” vanuit de tekst: “Zij nu bereidden daar een maaltijd voor Hem en Martha bediende, Lazarus was één van hen die met Hem aanlagen. Maria dan nam een pond zuivere narduszalf van zeer grote waarde, zalfde de voeten van Jezus en droogde Zijn voeten met haar haren af, en het huis werd vervuld met de geur van de zalf”. (Joh. 12 : 2-3). Vijf dagen voor Zijn gevangenneming ontmoet Jezus zijn vrienden onder de maaltijd. De vrienden betonen aan de Heere op diverse manieren liefdevol dienstbetoon. Deze geschiedenis geeft ook onze roeping aan, in het bijzonder wat diaconaat betreft. Dominee legt ons de vraag voor: Hoe zit is met ons? Welke liefdevolle dienst bewijzen wij aan Jezus en onze naaste? Hoe staan we tegenover de kwetsbaren in de samenleving? Een situatie die momenteel mede met het oog op de vele vluchtelingen uit Oekraïne wel heel actueel is.
Ter afsluiting van deze overdenking zingen we Psalm 113 vers 2 en 3.

Hierna verteld de scriba over een aantal beleidsvoornemens die ter verdere uitwerking zijn opgenomen in het beleidsplan 2021-2024. Aan de orde komen:
•    De bezinning voorafgaande aan iedere kerkenraadsvergadering vanuit het boekje “Op zoek naar vreugde in het ambt”.
•    De taakverdeling vanuit de kerkenraad richting de Evangelisatie- en Zendingscommissie.
•    De aandacht voor de middagdiensten.
•    Geloofsopvoeding van de kinderen in vervolg op de Heilige Doop.
•    De evaluatie van wijkindeling, het wellicht vormen van wijkteams.
•    Kringwerk onder de 25+ gemeenteleden (volwassencatechese?).
De scriba roept op om de erediensten, nu het weer zonder beperkingen mogelijk is, weer trouw te bezoeken. De werkplaats van de Heilige Geest is immers de eredienst. In het bijzonder dáár werkt God d.m.v. de prediking van Zijn Woord geloof en bekering (zie Rom. 10: 13-17).

Namens het college van diakenen verteld diaken Meijer in het kort iets over de financiële situatie van het college. Ondanks alle beperkingen die Covid-19 zijn de collecte opbrengsten vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van voorgaande jaren. De inkomsten van het kerkblad (abonnementsgelden) zijn onvoldoende om de steeds stijgende kosten van drukken en bezorgen te betalen. Het college heeft een besparing weten te realiseren door sinds kort 2/3 van de kerkbladen door vrijwilligers te laten bezorgen. (bezorging in het dorp). Voor het drukwerk van onder andere het kerkblad wordt binnenkort een nieuwe printer aangeschaft.
Aansluitend laat diaken Meijer iets zien over het gebruik van Kerk-TV. Gedurende de tijd dat er beperkt kerkbezoek mogelijk was is er goed gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de diensten thuis te volgen. Uitschieter voor wat het aantal kijkers betreft waren de diensten van bevestiging en intrede van ds. Van den Berg. Nu de beperkingen voor wat de kerkgang betreft zijn opgeheven zien we het aantal kijkers thuis weer flink dalen.
Hierna verteld Meijer iets over de Samenwerking Diaconieën Gemeente Stadskanaal. Deze samenwerking is opgericht met het oog op de komst van een groot aantal vluchtelingen uit de Oekraïne naar de burgerlijke gemeente Stadskanaal. De diaconieën houden zich momenteel met name bezig met de inzameling van hulpgoederen, de sortering en de verdeling hiervan. Het zoeken naar verblijfplaatsen van deze vluchtelingen is in handen van de gemeente.
De diaconie van onze gemeente is sinds kort mededeelnemer geworden in stichting Schuldhulpmaatje in de gemeente Stadskanaal samen met nog zeven kerken in de omgeving.
Deze stichting wil hulp bieden aan gezinnen met schulden. Er worden zgn. maatjes gezocht die deze gezinnen, na een training, kunnen begeleiden.

Namens het college van kerkrentmeesters verteld ouderling-kerkrentmeester Kruiter iets over de situatie met betrekking tot het beheer van de kerkelijke gebouwen en dergelijke.
Genoemd wordt de interne renovatie van het kerkgebouw, waarbij ook de gordijnen zijn vervangen, die bekostigd zijn uit de opbrengsten van het verjaardagfonds en verduurzaming van de verlichting door ledlampen. Voor wat de toren betreft zijn de galmborden gerenoveerd en is een nieuwe slaghamer gegoten en gemonteerd aan de luidklok. Verder is er een uitvoerige inventarisatie uitgevoerd van de kwaliteit van het metselwerk van de toren. Dit heeft ertoe geleid dat er naast de landelijke subsidie ook opnieuw een provinciale subsidie zal worden aangevraagd. (De vorige aangevraagde provinciale subsidie werd afgewezen).
Na het vertrek van dominee Viergever uit de pastorie is het dak van de woning geïsoleerd en is de bovenverdieping gerenoveerd. Bij de komst van onze nieuwe predikant is de binnenkant opnieuw geschilderd en zijn er een aantal vernieuwingen uitgevoerd.
Binnen afzienbare tijd zal de pastorie voorzien worden van zonnepanelen en zullen de vloeren en spouwmuren worden geïsoleerd.
In 2020 is d’ Ekkelkaamp voorzien van een nieuw geïsoleerd dak. Verder zijn de plannen voor een nieuwe gevel aan de oostkant van het gebouw in een vergevorderd stadium.
Ouderling-kerkrentmeester Kruiter deelt mee dat de verkoop van gebouwtje Elim in Holte nog niet gelukt is en dat er voor de begraafplaats gewerkt wordt aan een nieuw administratief en registratiesysteem.
De inkomsten van kerkbeheer zijn vrij stabiel te noemen. De toezeggingen van de vrijwillige bijdrage liggen in de lijn met voorgaande jaren. Echter wijst oud-krm. Kruiter erop dat de kosten wel behoorlijk zijn gestegen.

Na het afsluiten van de bijdragen vanuit de kerkenraad en de colleges is er de gelegenheid voor het stellen van vragen. Er worden vier vragen mondeling gesteld en één vraag schriftelijk.

Na de pauze wordt het woord gegeven aan de diaconaal consulent armoedebestrijding van classis Groningen-Drenthe.
Dhr. Dekker vertelt het één en ander over zijn werk in de vijf Oost-Groninger gemeenten, waar armoede een reëel probleem is. De eerste opzet is om armoedebewustwording onder de aandacht te brengen en daarna te onderzoeken wat er aan bestrijding gedaan kan worden. Verbinding van diverse instanties is erg nodig, omdat er veel langs elkaar heen gewerkt wordt. Door allerlei ingewikkelde procedures ontbreekt het overzicht voor veel mensen. Om aandacht te vragen voor het bewustwordingsproces worden er binnenkort op diverse plaatsen workshops gegeven. Verderop in dit kerkblad kunt u hier meer over lezen.
Tenslotte vraagt dhr. Dekker nog aandacht voor de stichting Schuldhulpmaatje. Een stichting die mensen met schulden met raad terzijde wil staan.

Beantwoording van de vragen:
•    Er is een vraag gesteld over de voortgang van de werkgroep Roemenië: Namens de werkgroep beantwoord oud.krm. N. Sterenborg deze vraag.
•    Er is een vraag gesteld over het doopgeschenk. Dominee Van den Berg beantwoord deze vraag. Als doopgeschenk wordt er sinds kort aan de doopouders een kinderbijbel gegeven die uitermate geschikt is om samen te lezen. Deze bijbel bevat 365 verhalen uit zowel Oude als Nieuwe testament. Ook zijn er na ieder verhaal enkele gesprekvragen opgenomen om de ouders aan te sporen om met de kinderen in gesprek te gaan. Bij de doop van een tweede kind zal gezocht worden naar een doopgeschenk dat past bij de eerder ontvangen Bijbel.
•    Een vraag over de aanwezigheid van Bhv’er tijdens de eredienst wordt ter behandeling doorgegeven aan het college van kerkrentmeesters.
•    Over de vraag of het ook mogelijk is om een club voor 8-12 jarigen op te zetten wordt ter behandeling meegenomen naar de kerkenraad. Er zal eerst geïnventariseerd moeten worden of hier voldoende vraag naar is.
•    Tenslotte wordt gevraagd of het gebouw Elim tijdelijk ingezet kan worden voor de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne. Deze vraag wordt ter behandeling doorgegeven aan het college ven kerkrentmeesters.

Na gelegenheid te hebben gegeven voor een rondvraag, sluit dominee Van den Berg deze avond door een ieder te bedanken voor zijn of haar aanwezigheid en zingen we tot slot uit Weerklank lied 6: “Geloofd zijt Gij, God onze Heer, in eeuwigheid geprezen. U is de majesteit, de eer, hoog is Uw roem gerezen.”

De avond wordt afgesloten met dankgebed door ouderling S. Huiting