Verslag van de gemeenteavond07.12.2024

Op woensdagavond 27 november hebben 69 gemeente- en kerkenraadsleden de gemeenteavond bezocht in d’ Ekkelkaamp. Ondanks de voorspelling dat er storm op komst was kunnen we spreken van een goede opkomst.

Opening
De avond werd geopend door de voorzitter van de kerkenraad, ds. Van den Berg, door iedereen van harte welkom te heten, waarna we met elkaar Psalm 25 vers 2 en 6 zongen. Daarna ging dominee ons voor in gebed.
Uit de Bijbel lazen we deze avond Spreuken 1 vers 1 t/m 7 en Spreuken 2 vers 1 t/m 9. In de overdenking stonden we met name stil bij de tekst uit Spreuken 1 vers 5: “Wie wijs is, zal horen en inzicht vermeerderen en wie verstandig is, zal wijze raad verwerven”. Als thema bij de overdenking is gekozen voor: “Belijden en Beleid”. Dit met oog op het de presentatie van het beleidsplan 2025 – 2028.
Als kerk van Christus zijn we geroepen om een belijdende kerk te zijn. Jezus zelf wijst ons erop dat het onze roeping en taak is om Zijn Naam te belijden voor de mensen. Het is vooral de Heilige Geest die ons doet belijden en getuigen. Hij schenkt ons geloof en vrijmoedigheid zodat we van binnenuit in beweging komen. Belijden veronderstelt leven met en een lief hebben van God. De Bijbel noemt dat de Heere “vrezen”, zoals gezongen is met de woorden van Psalm 25.
Tegelijkertijd rijkt God ons nog een belangrijk element aan. Niet alléén belijden, maar ook bekwaam beleid hoort bij het leven met de Heere. Psalm 105 zingt: “Wie kan Gods wijs beleid doorgronden”? Juist ook door “bekwaam beleid” wil het belijden in de praktijk handen en voeten krijgen. Dat is regelrecht vrucht van “de vreze des Heeren”.
Bekwaam beleid is van groot belang in het kerkelijk leven, in het gezinsleven, in de opvoeding van kinderen en in het persoonlijk leven. Datzelfde geldt ook voor ons als gemeente. Als kerkenraad weten wij ons geroepen om naast “belijden” ook vorm te geven aan “bekwaam beleid” Daarbij zijn we net als Salomo ervan overtuigt dat niet het najagen van materiële of sociale doelen zegenrijk zullen zijn, maar dat het begint bij “de vreze des Heeren”, het liefhebben van God en het liefhebben van Zijn getuigenis.  
Ter afsluiting van de inleiding zingen we Psalm 119 vers 67.

Pastoraat bij oudere gemeenteleden:
Na deze inleiding wordt de gemeenteavond vervolgt met de mededeling (zoals u ook elders in dit kerkblad kunt lezen) dat ds. J.F. Tanghé uit Sellingen bereid is gevonden om een gedeelte van het pastoraat onder onze oudere gemeenteleden voor zijn rekening wil nemen.

Concept Beleidsplan 2025 – 2028:
Vervolgens komt het conceptbeleidsplan 2025 – 2028 aan de orde. Dit concept is een voortzetting van het huidige beleidsplan aangepast met een aantal wijzigingen die in de afgelopen periode hebben plaatsgevonden. Het opstellen van een beleidsplan is een belangrijke taak voor de kerkenraad. Het plan biedt richting en helderheid nu en voor de komende periode. In het beleidsplan wordt de geloofsvisie vertaald naar concreet beleid. Het concept van het beleidsplan is voor alle gemeenteleden ter inzage tot en met 11 december 2024.
Tijdens de gemeenteavond geeft ds. Van den Berg aan op welke onderdelen er wijzigingen of toevoegingen hebben plaatsgevonden. Op enkele mondelinge vragen tijdens de bespreking wordt ter verduidelijking direct een antwoord gegeven.

Verkiezingsprocedure ambtsdragers:
Het volgende agendapunt van deze gemeenteavond is de werkwijze bij het verkiezen van ambtsdragers. In de Plaatselijke Regeling van onze gemeente is bepaald op welke wijze de verkiezing van ambtsdragers plaats moet vinden met inachtneming van de volgende bepalingen:
•    De stemgerechtigde leden worden uitgenodigd om per ambt aanbevelingen te doen
•    De kerkenraad (scriba en een ambtsdrager) stelt een kandidaten lijst op per ambt van alle ingediende namen.
•    De kerkenraad is daarbij gehouden degene die door ten minste 10 stemgerechtigden zijn aanbevolen en verkiesbaar zijn op de kandidaten lijst te plaatsen, behalve indien het gaat om verkiezing van een ambtsdrager met een bepaalde opdracht (bijvoorbeeld een namens onze gemeente afgevaardigde naar de Classis of Generale Synode).
In de Plaatselijke Regeling is bepaald dat de kerkenraad met in achtneming van het bovenstaande de te benoemen ambtsdrager verkiest in een officiële kerkenraadsvergadering, waarbij er schriftelijk wordt gestemd indien er meerdere kandidaten zijn die tenminste 10 keer voorgedragen zijn of waarbij er een zeer klein verschil is in het aantal keren dat iemand is voorgedragen. Als er één kandidaat is die 10 of meer keer voorgedragen is wordt deze in principe als verkozen verklaart.
Na deze toelichting op de verkiezingsprocedure wordt aan de aanwezigen gevraagd of de kerkenraad deze procedure voor de komende zes jaar kan blijven voortzetten. Van de 69 aanwezige gemeenteleden geeft vrijwel iedereen middels het opsteken van de hand aan dat de huidige procedure kan worden voortgezet. Vanuit de vergadering wordt niet aangegeven dat hierover een schriftelijke stemming wenselijk is.

Procedure beroepingswerk:
Ouderling-kerkrentmeester met bijzondere opdracht H. v.d. Meent (afgevaardigde naar de classis namens onze gemeente) geeft een toelichting op de procedure van het beroepingswerk zoals die de laatste keer bij de vacature van ds. J.M. Viergever is gevoerd. Hans was destijds als ouderling-kerkrentmeester zeer nauw betrokken bij het beroepingswerk. Aan de hand van een aantal sheets wordt het gehele proces behandeld. De voorbereiding die nodig is om te kunnen beroepen, de werkwijze rond het uitbrengen van een beroep, het besluit tot een beroep, de bekendmaking van een voorgenomen beroep en het uitbrengen van een daadwerkelijk beroep en tenslotte de afronding van de beroepingsprocedure.
Na de uitleg van Hans bedankt de voorzitter van de kerkenraad Hans voor zijn uitleg en is er de gelegenheid om mondeling vragen te stellen, waarvan door enkelen gebruik wordt gemaakt.
Tenslotte vraagt de voorzitter van de kerkenraad of de aanwezigen kunnen instemmen met de gevoerde procedure en of deze procedure ook bij een eventuele volgende beroepingsprocedure kan worden gehandhaafd. De wijze van beroepen van een predikant is vastgelegd in de Plaatselijke Regeling van onze gemeente, zoals die definitief is vastgesteld op 06 september 2023. Tegen de uitgelegde procedure worden geen bezwaren aangedragen waaruit de voorzitter concludeert dat er instemming is met de procedure.


Diaconie:
Namens het college van diakenen geeft de voorzitter van de diaconie, diaken G. Meijer een korte toelichting over enkele actuele aangelegenheden. Gert Meijer brengt de begroting, zoals die elders vermeld is in het kerkblad onder de aandacht.
Vervolgens verteld Gert dat er de laatste drie maanden gemiddeld 160 keer tijdens de ochtenddiensten wordt afgestemd op Kerk-TV en dat er gemiddeld 93 keer wordt afgestemd tijdens de middagdiensten. In deze aantallen zitten ook degenen die een gedeelte van de diensten zijn afgestemd.
De opnames die in een later stadium worden bekeken zijn 188 van de ochtenddiensten en 110 van de middagdiensten. Het merendeel van de diensten die naderhand worden bekeken worden gedeeltelijk bekeken.
In dit kerkblad is verder vermeld dat er een boekenactie komt voor de kinderen van de basisscholen van De Rank en De Höchte. Verder worden de kerstkaarten actie voor oudere gemeenteleden en zieken vermeld en wordt melding gemaakt van de opzet om tot een “kerktaxi” te komen. Hierover kunt ook meer lezen in dit kerkblad.

Kerkrentmeesters:
Kerkrentmeester H. Fissering geeft een toelichting op de begroting van het college van kerkrentmeesters. Henk geeft aan dat de verwachte opbrengsten stabiel blijven in 2025. Dankbaar wordt geconstateerd dat na de oproep in 2023 er een stijging is van 16,3 % voor wat de vrijwillige bijdragen betreft. Het college houdt er rekening mee in de begroting dat de kosten blijven stijgen. Met name de afdrachten naar de landelijke kerk zullen vermoedelijk sterk stijgen in verband met een wijziging van de quoteringsregeling, waarbij gemeenten in het vervolg worden belast op grond van vermogen. Tegen deze wijziging lopen inmiddels een aantal bezwaren. Door de beide colleges (kerkrenrentmeesters en diaconie) van onze gemeente is hiertegen ook bezwaar aangetekend. De begroting van het college van kerkrentmeesters is elders in dit kerkblad opgenomen. Tenslotte bedankt Henk alle vrijwilligers die actief zijn in het bezorgen en weer ophalen van de formulieren voor de vrijwillige bijdrage.
Ouderling-kerkrentmeester M. Kruiter krijgt hierna de gelegenheid het één en ander te presenteren over verduurzaming van de gebouwen en de restauratie van de toren. Martin komt tijdens zijn betoog nog even terug op het thema “verduurzaming” waarbij in het afgelopen jaar met diverse gemeenteleden van gedachte is gewisseld. Er is gewerkt aan het verbeteren van het klimaat in
 d’ Ekkelkaamp door een nieuw ventilatie methode toe te passen in de grote zaal. Verder brengt hij het gas verbruik van zowel de kerk als d’ Ekkelkaamp onder de aandacht en geeft daarbij aan de door het vernieuwen van de oostwand van de grote zaal er een behoorlijke energiebesparing is gerealiseerd. Als vervolg op alle energiebesparende maatregelen zullen de drie verwarmingsketels in d’ Ekkelkaamp worden vervangen door twee nieuwe ketels. De bovenzalen zullen dan elektrisch verwarmd en gekoeld worden, met zoveel mogelijk gebruik van de zonnepanelen. Tenslotte laat Martin nog een aantal beelden zien van de restauratie van de toren. Waarbij de situatie vóór en ná de restauratie wordt getoond. Martin maakt van de gelegenheid gebruik om alle vrijwilligers die in het afgelopen jaar hun steentje hebben bijgedragen te bedanken.

Tijdens de pauze wordt de gelegenheid geboden om schriftelijk vragen in te dienen.

Voedselbank StadsWolde:
Namens de voedselbank StadsWolde (Stadskanaal-Westerwolde) verzorgt Goziena Brongers een presentatie. Zij is de voorzitter van deze stichting. StadsWolde is opgericht in 2022 onder een geheel nieuw bestuur.  Deze voedselbank verzorgt wekelijks voedselpakketten voor plm. 230 gezinnen. In de regio van de gemeenten Stadkanaal en Westerwolde zijn 4 uitgifte punten ingericht. Er werken bij de voedselbank zo’n 80 vrijwilligers. Goziena wijst op de noodzaak van he werk van de voedselbank. Cliënten van de voedselbank dienen inzicht te verstrekken over hun financiële positie om daarmee aan te kunnen tonen dat zij voor verstrekkingen via de voedselbank in aanmerking komen. Uitgangspunt is dat cliënten maximaal drie jaar gebruik mogen maken van de producten van de voedselbank. Naast gezonde etenswaren verstrekt de voedselbank ook verzorgings- en schoonmaakproducten. Het steunen van de voedselbank door kerken en particulieren is erg belangrijk om de voortgang te kunnen continueren. De aanvoer van producten via supermarkten en overige winkels wordt de laatste tijd minder. Vanuit de zaal worden tijdens de presentatie divers vragen gesteld en beantwoord.

Vragen:
Tijdens de pauze zijn diverse formulieren ingediend met vragen van diverse aard. Enkele vragen kunnen door de voorzitter van de kerkenraad direct worden beantwoord. Het overgrote deel vraagt echter om nadere bespreking. De vragen die betrekking hebben op het conceptbeleidsplan worden meegenomen bij de reacties die nog ontvangen worden tot en met 11 december 2024 omdat tot deze datum het concept nog ter inzage ligt. De kerkenraad zal op alle gestelde vragen terugkomen nadat deze besproken zijn tijdens de kerkenraadsvergadering. Van de gelegenheid om nog een mondelinge vraag te stellen voorafgaande aan de afsluiting van de avond wordt geen gebruik van gemaakt.

Afsluiting:
De afsluiting van deze gemeenteavond werd verzorgd door ouderling S. Huiting. Hij bedankt alle aanwezigen waarna wij lied 523 uit de Weerklank zongen. Daarna sloot Siemon af met dankgebed.