Verslag gemeenteavond03.05.2023

Dominee Van den Berg opent deze avond door iedereen hartelijk welkom te heten waarna we met elkaar lied 237 vers 1 (God is getrouw, zijn plannen falen niet) zingen. Na het gebed lezen we uit de Bijbel Openbaring 1 vers 9 tot en met Openbaring 2 vers 1.
In de overdenking staan we stil bij de zondag, de eerste dag van de week waarop de gemeente van Christus de opstanding van haar Heere en Heiland gedenkt.
Op deze opstandingsdag ontmoeten wij in het gelezen hoofdstuk Johannes op het strand van het eiland Patmos. Johannes is er eenzaam en verlaten. En toch blijft Johannes dwars door alles heen wél Gods kind en dienstknecht. Anno 2023 kunnen wij ons ook eenzaam en verlaten voelen als we ervoor uitkomen Christen te zijn. Maar… dan krijgt Johannes het visioen van de zeven kandelaren met in het midden iemand die op de Zoon des mensen leek. Het is Christus zélf die Johannes mag ontmoeten.
Dan blijkt duidelijk dat wat Johannes ziet en hoort niet alleen voor hem bestemd is, maar ook voor ons allemaal. Johannes krijgt de opdracht om op te schrijven wat hij gezien en gehoord heeft zodat iedereen hier deelgenoot van kan worden.
De zeven brieven die hierna geschreven zijn getuigen daarvan, ze representeren de Kerk van alle eeuwen. En waar het nu vooral om gaat is dat als je het over de kerk hebt, moet je niet in de eerste plaats denken aan de kerkmensen of naar kerkmensen kijken, maar daar moet je vooral aan Christus, de Heere van de kerk denken en naar Hem kijken.
Alleen door deze benadering komt de kerk en de gemeente in een hoger licht te staan. Daar raken we het geheim van kerk zijn. Wat een troost en bemoediging bieden deze woorden ook voor ons. Johannes voelde zich ontheemd en verlaten, toch was Christus dicht bij hem. Al voelen wij ons als gemeente en voorgangers wel eens ontheemd: Christus zoekt ons op en zegt: Ik ben dicht bij je anno 2023 en Ik houd je vast en wandel als een zorgzame herder met je mee over hoogte- en dieptepunten. Ik ben met u, al de dagen…tot de voleinding.

Na de overdenking zingen we uit Weerklank lied 237, nu de verzen 2 en 3.
Vanuit de kerkenraad doet dominee Van den Berg verslag van de activiteiten die in het afgelopen seizoen zijn ondernomen. Benoemd wordt onder andere de inzet van dominee De Leeuw bij het ouderenpastoraat, het opzetten van de geloofscatechese, de jonge lidmatenkring en de bezoeken die afgelegd zijn bij randkerkelijken. Verder wordt meegedeeld dat er een evaluatie heeft plaatsgevonden van het gebruik van Weerklank en deelt dominee Van den Berg mee dat de heer Maarsingh uit Vledderveen als bestuurslid en ouderling van wijk 2  (Vledderveen) is teruggetreden. Momenteel wordt vanuit onze kerkenraad bijstand verleend aan wijk 2 (Vledderveen), zodat bij bijzondere diensten er een ouderling aanwezig is.
Daarna delen we met de aanwezigen enkele aangelegenheden waarin  de kerkenraad zich de komende periode gaat verdiepen en bezinnen. Hierbij wordt de invulling van Censura Morum genoemd, het eventueel houden van Avondmaal op Goede Vrijdag in combinatie met openbare belijdenis van het geloof op Palmzondag. Verder zullen de komende periode actuele thema’s aan de orde komen, waarbij genoemd worden: huwelijk en samenwonen, omgang met hen die anders geaard zijn en noemt dominee Van den Berg de studiedag over transgenderisme die in mei van dit jaar gehouden wordt. In de komende maanden zal de kerkenraad zich ook gaan beraden over de voortgang van het interkerkelijk evangelisatiewerk. Dit omdat er van de diverse deelnemende kerken uit ons dorp en omgeving vrijwel geen vrijwilligers meer beschikbaar zijn om dit werk voort te zetten.

Hierna krijgt de voorzitter van het college van diakenen, diaken G. Meijer het woord om verslag te doen van de activiteiten van de diakenen. Het financiële verslag wordt in grote lijnen doorgenomen. Bijzondere aandacht wordt gericht op de kosten van drukwerk. De komende periode zal onderzocht worden op welke manier er meer kostendekkend kan worden gewerkt voor wat het drukwerk voor onze gemeente betreft. Verder noemt de voorzitter de ontwikkeling van het aantal kijkers van kerk TV: tijdens de ochtenddiensten gemiddeld 170 en tijdens de middagdiensten gemiddeld 95.
Genoemd wordt verder de contacten via de SKGS, (samenwerkende kerken gemeente Stadskanaal) die ontstaan is naar aanleiding van de hulp die vanuit de gemeente Stadskanaal is opgezet aan Oekraïne. Deze samenwerking wordt verder voortgezet waarbij de kernactiviteit komt te liggen op het meedenken over armoede in de gemeente Stadskanaal. Het aantal deelnemende kerkelijke gemeenten is momenteel nog beperkt. Grote vraag waarmee diaconieën mee geconfronteerd worden is, hoe armoede bij mensen te herkennen is. De diaconie vraagt dan ook tijdens de gemeenteavond om eventuele signalen met hen te delen.
Het college van diakenen wijst er tijdens de gemeenteavond op dat extra collecten die afgedragen worden na het verstrijken van twee weken worden overgemaakt. Het verzoek is dan ook, indien er per bank giften worden overgemaakt voor een extra collecte, dit binnen de termijn van twee weken te doen. Verder wordt er aandacht gevraagd voor de voedselbank waarbij wordt verwezen naar de artikelen die maandelijks in het kerkblad hierover verschijnen.
Tenslotte deelt diaken Meijer mee dat er een aantal oude kerkbijbels in SV-vertaling beschikbaar zijn, waarvoor een nieuwe bestemming wordt gezocht. Deze bijbels werden in het verleden gebruikt door de kerkenraad en zijn voorzien van koperen sloten. Belangstellenden kunnen contact opnemen met diaken Meijer.

Vervolgens spreekt de voorzitter van het college van kerkrentmeesters, ouderling-kerkrentmeester N. Sterenborg de aanwezigen toe.
Allereerst wordt er melding van gemaakt dat de Biddagcollecte tot dusverre
€ 4.524, -- heeft opgebracht. Vervolgens wordt stilgestaan bij de jaarrekening 2021 en de begroting van het lopende boekjaar. De begroting over 2023 laat een fors negatief resultaat. Het college gaat zich de komende maanden beraden of en waar er bezuinigingen kunnen worden doorgevoerd. Er zijn echter ook positieve ontwikkelingen te melden. De toezeggingen voor de vrijwillige bijdragen liggen op dit moment al een behoorlijk stuk hoger dan waarvan men in de begroting vanuit is gegaan. De voorzitter noemt het opvallend en bemoedigend dat met name ook de jongeren van de gemeente hierbij hun steentje bij willen dragen. De vrijwilligers die de toezeggingsformulieren hebben rondgebracht en weer hebben opgehaald worden hartelijk bedankt voor hun inzet.
Hierna wordt het woord gegeven aan ouderling-kerkrentmeester M. Kruiter, die nader ingaat op de realisatie van de plannen met betrekking tot de gebouwen.
Allereerst geeft Kruiter aan dat er zal gaan worden gewerkt met een meerjaren begroting voor het onderhoud van de gebouwen. Daarnaast gaat het college een visie ontwikkelen voor het beheer voor de komende tien jaar.
In de afgelopen periode zijn een aantal projecten uitgevoerd: er zijn zonnepanelen geplaatst op d’ Ekkelkaamp en op de pastorie, de pastorie is verder geïsoleerd en het calamiteitenplan is geactualiseerd. Voor de archivering van documenten is een nieuw automatiseringssysteem geïmplementeerd.
Hierna komt de restauratie van de toren aan de orde. Naar aanleiding van de ingediende plannen is er een subsidie toegezegd van 70% van de projectkosten. Deze subsidietoezegging is verlengd naar 2024. Tegen het eind van 2023 moet het bestek en de aanbesteding gereed zijn, zodat de werkzaamheden medio 2024 kunnen worden uitgevoerd. Het college heeft ervoor gekozen om de restauratie naar 2024 door te schuiven, omdat  in 2023 ook de renovatie van d’ Ekkelkaamp plaats moet vinden. Na de zomervakantie zal de oostgevel van d’ Ekkelkaamp worden vernieuwd, waarbij tevens energiebesparende maatregelen worden genomen. Verder gaat het college zich buigen over de exploitatie van de begraafplaats.

Hierna worden enkele mondelinge vragen gesteld aan het college van kerkrentmeesters. Er wordt onder andere gevraagd of er misschien weer een keer een bazar/braderie kan worden gehouden ten behoeve van bijvoorbeeld de restauratie van de toren. Verder komt de vraag naar voren of er iets gedaan kan worden aan de beamer in d’ Ekkelkaamp in combinatie met de WIFI-verbinding en laptop. Tenslotte wordt gevraagd of in het kader van energiebesparing het nodig is dat de verlichting van de toren ’s nachts blijft branden. Het college geeft aan dat de verlichting van de toren voor rekening is van de burgerlijke gemeente. De overige vragen worden ter verdere bespreking meegenomen.
Tenslotte wordt er een vraag gesteld over de interkerkelijke evangelisatiecommissie met name over de bijdrage die deze commissie levert aan de gezamenlijke maaltijden in de Bolster. Tijdens de gemeenteavond wordt aangegeven dat de bekostiging vanuit het platform hiervoor nog enkele jaren door kan gaan, omdat er nog voldoende middelen aanwezig zijn.

Na de pauze verteld de heer K. Meijer, oud leraar o.a. geschiedenis van MAVO ’t Spieck en later Ubbo Emmius ons iets over de historie van onze kerk en toren. In zijn inleiding gaat de heer Meijer met ons van het heden naar het verleden. We staan kort stil bij de meest recentere restauraties en komen zo uit bij de grote restauratie die in 1930 heeft plaatsgevonden, waarbij er ook ramen zijn gemaakt in de muur van de noordkant van de kerk. Het verhaal gaat dat dominee Weidner (1895-1925) eens een nare droom gehad heeft waarbij de muren van de kerk instorten bij het zingen van Psalm 62 vers 6:
“Zo stort een ingebogen wand, een aangestoten muur terneder”.
In die jaren was de staat van onderhoud van de kerk en de toren namelijk zeer slecht. Enkele jaren daarna heeft er een zeer grote restauratie plaatsgevonden. Gelukkig is de gemetselde oorspronkelijke torenspits toen behouden gebleven, al was er op een gegeven moment sprake van om de spits af te breken en te vervangen voor een houten spits. Als we verder in de historie duiken komen we nog een enkele restauraties tegen en komt de heer Meijer uit bij de bouwwijze van de kerk en toren en de verhalen die hier omheen spelen.
Tenslotte doet de heer Meijer de oproep aan de gemeente om ervoor te zorgen dat dit waardevolle monument voor de toekomst behouden blijft.

Aan het einde van de avond worden nog enkele vragen besproken die schriftelijk zijn ingediend. Zo beantwoord dominee Van den Berg een algemene vraag over de plaatselijke regeling en het beleidsplan. En wordt een vraag over het inzetten van zonne-energie voor het kerkgebouw beantwoord. Een vraag over een bezinningsmoment voorafgaande aan de viering van het Heilig Avondmaal wordt ter overweging meegenomen door de kerkenraad.
Tenslotte wordt nog een vraag gesteld over het organiseren van een regionale bijeenkomst op Hervormingsdag (31 oktober).

Hierna bedankte dominee Van den Berg de aanwezigen en sprekers en ging voor in dankgebed.